Tulevaisuuden teknologia ja internet

Tulevaisuuden autot

Posted on

Autot ovat jokaiselle tuttuja kulkuvälineitä. Ne ovat monelle suoranainen intohimo ja vielä useammalle jokapäiväinen tarpeellinen väline paikasta toiseen kulkemiselle. Autojen kehittymistä on seurattu innolla, ja jokainen vuosi on tähän saakka tuonut tullessaan niin uutta teknologiaa kuin myös muotoilua.

Autot ovat suhteellisen tuore keksintö ihmiskunnan historiassa, mutta yhteiskuntaa ja maailmaa ilman autoja olisi nykyään hyvin vaikea kuvitella. Yksityishenkilöt tarvitsevat autoa liikkumiseensa, ja lähes koko kuljetus- ja logistiikka-ala on täysin riippuvainen autoliikenteestä.

Autojen kehityssuuntaa on ennustettu aina. Jo 40-luvulla autoista on tehty piirroksia, joissa näkyy, kuinka propellit lennättävät autoja kattojen yläpuolella ja suuret turbomoottorit lyövät liekkejä antaessaan salamannopeita kyytejä matkustajilleen.

Nykypäivän tulevaisuuden ennusteet eivät keskity autojen lentokykyyn, mutta erilaisia teknologisia ominaisuuksia kehitetään jatkuvasti eteenpäin. Itseohjautuvat autot ovat yksi nykypäivän kuumimmista ja puhutuimmista aiheista, ja jokainen autoista kiinnostunut ennustaa erilaisia skenaarioita itseohjauksen kehittymiselle. Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia näkökulmia siihen, mikä on autojen kehityksen tulevaisuus.

Autoilun lyhyt historia

Ennen auton kehittämistä hevoset olivat ihmisten kaikista luotetuin ja tarpeellisin kulkemisen keino. Hevoset vetivät joko hevoskärryä perässään tai kantoivat yksittäistä ratsastajaa. Hevosella käytiin niin kirkossa, ostoksilla kuin vierailulla sukulaisten luona.

Kulkeminen paikasta toiseen oli myös kallista. Junat mahdollistivat pidempien matkojen kulkemisen, ja merten yli päästiin laivoilla. Monet tieyhteydet olivat lisäksi niin huonoja, että kun autot alkoivat yleistyä, niillä ei päässyt helposti paikasta toiseen ennen kuin infrastruktuuriin saatiin tehtyä suuria muutoksia.

Ensimmäiset autot olivat hyvin erilaisia kuin nykyiset pehmeästi muotoillut urheilulliset mallit. Autot muistuttivat lähinnä hevoskärryn vaunuosaa, ja 1700-luvulla kehitettiin ensimmäinen höyrykäyttöinen auto. Ensimmäisten autojen edellä tuli kävellä mies heiluttaen lippua varoituksena muille kulkijoille siitä, että auto oli pian tulossa tiellä vastaan. Autoja pidettiin vaarallisina ja niitä karsastettiin.

Vuonna 1870 saatiin aikaan ensimmäinen bensamoottori, ja Henry Fordin liukuhihnatuotanto aloitti viimein autojen valmistuksen moderniksi luokitellulla tavalla. Muutaman vuoden aikana Fordin tehtaalla saatiin valmistettua miljoonia autoja.

Sähköautot ympäristön puolesta

Viime vuosina monia on puhuttanut sähköautojen yleistyminen. Sähköautot ovat päässeet yleistymään niissä paikoissa, joissa autojen latauspisteitä on riittävin määrin ja sähköautoja myydään helposti saatavissa paikoissa. Sähköautoissa on bensamoottorin sijasta sähkömoottori, ja sähköautojen luomat päästöt ovat huomattavasti pienempiä kuin bensa-autojen tai dieselillä toimivien autojen päästöt.

Vuonna 2017 maailmalla on ollut jo yli 2 miljoonaa sähköautoa, jotka ovat päivittäisessä käytössä. Vaikka usein toisin luullaan, sähköautot eivät ole uusi keksintö, sillä ensimmäinen sähköauto on tehty 1800-luvulla.

Sähköautoissa parhaita puolia ovat ajomukavuus ja hiljainen käyntiääni, bensakuluissa säästäminen ja pienemmät ympäristövaikutukset. Sähköautojen ostohinta on kuitenkin toistaiseksi pysynyt korkeammalla kuin tavallisten autojen. Monet myös vierastavat sähköauton ajatusta siksi, etteivät löydä lähialueiltaan tarpeeksi sähköautojen latauspisteitä bensa-automaatteihin verrattuna.

Tulevaisuudessa sähköautot tulevat takuulla yleistymään, ja niiden hinnat putoavat samalla alemmaksi. Kun sähköautot yleistyvät, saadaan myös lisää latauspisteitä. Erityisesti suurissa kaupungeissa sähköautojen yleistyminen vähentäisi ilmansaasteita huomattavasti, ja tällä on positiivisia terveysvaikutuksia.

Itseohjautuvat autot – matka ilman kuljettajaa

Itseohjautuvista autoista puhutaan nykyisin myös hyvin paljon sähköautojen rinnalla. Vuonna 2017 itseohjautuvia autoja otettiin muutamaan kaupunkiin kokeiltavaksi taksiliikenteen parissa. Kokeilu päättyi kuitenkin yhden auton jouduttua onnettomuuteen kohtalokkain seurauksin.

Itseohjautuvia autoja suunnitellaan käytettäväksi esimerkiksi joukkoliikenteen osana. Joukkoliikenteessä linja-autot, raitiovaunut, metrot ja taksit lukeutuvat itseohjauksen piiriin. Hyödyksi luetaan se, että matkustajat voivat tehdä matkustaessaan jotakin muutakin samalla, kun auto hoitaa kuljetuksen itse. Kuljetuksesta tulee myös edullisempaa, kun kuskeille ei tarvitse varata tilaa tai maksaa palkkoja.

Itseohjautuvia autoja on useita erityyppisiä; osassa vain tietyt toiminnot ovat itseohjautuvia, toiset ovat puoliksi itseohjautuvia niin, että kuljettajan tulee käyttää vain muutamia ominaisuuksia itse ja kolmannessa tyypissä kaikki toiminnot toimivat automaattisesti niin, ettei kuljettajan tarvitse puuttua niihin ollenkaan.

Pelkona on se, että jalankulkijat luottavat itseohjaukseen liikaa, eivätkä esimerkiksi seuraa liikennettä suojatielle astuessaan. Lisäksi eettiset kysymykset vaikuttavat taustalla; ohjelmoidaanko auto mieluummin väistämään jalankulkijaa vaarantamalla matkustajat auton sisällä, vai suojellaanko matkustajia jalankulkijan kustannuksella?

Lentävät autot tulevat

Vaikka nykyään huomio on kiinnittynyt lentävistä autoista muunlaisiin teknologian kehityssuuntiin, on lentävien autojen konsepti edelleen mielenkiintoinen. Monia erilaisia prototyyppejä on tehty lentävistä autoista, mutta niiden uskotaan kuitenkin jäävän hyvin pitkälti vain erilaisten scifielokuvien ja sarjakuvien keksittyyn maailmaan.

Joka vuosi mitä erikoisempia esimerkkejä lentävistä autoista esitellään esimerkiksi autonäytöksissä ja messuilla ympäri maailmaa. Niiden valjastaminen valtavirtayleisön käyttöön vaatisi infrastruktuurin muovaamista, kuskien kouluttamista ja lisäksi uusien liikennesääntöjen kehittämistä lentävät autot huomioon ottaen.

Yhteenveto

Oli autojen tulevaisuus mikä tahansa, ne säilyttävät todennäköisesti silti asemansa suosittuna ja haluttuna liikenteen muotona. Tulevaisuuden autoissa ajatellaan enemmän ympäristövaikutuksia ja sitä, miten ne saastuttavat luontoa. Bensiinille on löydettävä parempia vaihtoehtoja, ja tästä johtuen esimerkiksi sähköautot tulevat olemaan valttikorttina ainakin kunnes vielä kehittyneempi teknologia keksitään. Itseohjautuvat autot askarruttavat mieliä niin joukkoliikenteen kuin yksityistenkin autoilijoiden mielessä. Ei ole tietoa, siirtyykö autoilu maanteiltä reiteille maanpinnan yläpuolella lentäen. Vain aika näyttää sen, mihin teknologia ja autot vielä kehittyvätkään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *