Tulevaisuuden teknologia ja internet

Älykodissa tekniikkaa ohjaa ja helpottaa arkea

Posted on

Tulevaisuudessa älykodit rynnistävät varmasti markkinoille, mutta tällä hetkellä ne ja niiden mahdollisuudet kiinnostavat monia lähinnä messuilla. Uusiin asuntoihin osa älykotien ratkaisuista on kuitenkin jo otettu käyttöön. Ratkaisut ovat hyvin moninaisia, mutta niitä kaikkia yhdistää arjen toimintojen helpottaminen, turvallisuuden lisääminen ja energian säästäminen. Monet toiminnot, jotka on totuttu hoitamaan itse manuaalisesti, on älykodeissa yhdistetty digitaaliseen verkkoon, jota ohjataan erilaisten antureiden avulla. Kodeista ei ole tarkoitus tehdä suojattuja linnakkeita, vaan älykkäämpiä asumismuodoltaan.

Kuvittele, että lähtiessäsi lomalle ei tarvitsisi huolehtia muusta kuin matkalaukuista. Poissa-toiminnon avulla talo valmistautuu itse lomakuntoon, murtohälytin käynnistyy, päävesikatkaisin sulkeutuu, lämmitys ja ilmanvaihto sammuvat tai ne asettuvat sään vaatimaan minimiasentoon, tarpeettomista pistorasioista katkeaa virta ja valot sammuvat. Älykoti siis ajattelee asukkaiden puolesta. Ennen kotiinpaluuta kodin voi valmistaa ottamaan väsyneet matkalaiset vastaan lämpimänä, ilmastoituna, valaistuna ja jopa sauna valmiiksi lämmitettynä. Tulevaisuudessa ratkaisuihin voidaan lisätä yhä enemmän mukavuutta lisääviä toimintoja.

Koti älypuhelimessa

Älykodin ratkaisut perustuvat automaation kehitykseen. Tulevaisuus nähdään yhä vahvemmin aikakautena, jolloin esineiden internet on arkipäivää. Kodin erilaiset toiminnot ovat tällöin ohjailtavissa vaikkapa oman puhelimen tai kellon avulla, kun taas osa muutoksista asennetaan ohjautumaan sensoreiden avulla.

Kodin pyörittäminen oman älypuhelimen kautta ei ole sen vaativampaa touhua kuin puhelimen käyttäminen muutenkaan. Suurin osa toiminnoista ohjelmoidaan kerran ja niitä voidaan sen jälkeen muuttaa tarpeen kuten sään ja omien aikataulumuutosten mukaan. Älykodin asukkaan ei tarvitse olla tietokonevelho.

Tällä hetkellä suosituimpiin toimintoihin kuuluvat valaistus ja lämmitys. Molempien avulla on mahdollista samaan aikaan sekä säästää energiaa että saada arkeen pientä luksusta. Suomalaisille tärkeintä on käytännöllisyys, ja tulevaisuuden ratkaisuissa arkeen onkin tarjolla myös paljon arkea helpottavia ratkaisuja. Niistä yksi on mahdollisuus tarkastaa jääkaapin sisältö työpaikalta käsin älypuhelimen avulla ja laittaa pizza lämpiämään uuniin niin, että sen huumaava tuoksu vastaanottaa väsyneen uurastajan tämän avatessa kotioven. Ratkaisuja varten tarvitaan kuitenkin erityinen laitteisto, joka tukee älykodin ratkaisuja.

Miksei älykoteja ole jo käytössä laajemmin?

Älykotien hitaan käyttöönoton syy on hinta. Monet uutta taloa hankkivat eivät ole valmiita maksamaan lisäpalveluista, vaan karsivat kuluja mieluusti juuri niiden kohdalla. Automatisoidut palvelut saattavat tuntua edelleen luksukselta, johon ei haluta satsata. Toisaalta luksus tuo monesti pitkällä aikajaksolla säästöä. Kun kodin ilmastointi ja lämmitys säätävät itse itseään tilanteiden ja lämpötilojen mukaan, on todennäköistä, että se maksaa itsensä ajan kanssa useaan kertaan takaisin. Mitä isompi asunto, sen suuremmat ovat energiasäästöt.

Vanhoihin taloihin viritettävien älyratkaisujen hinta on usein korkea. Sen sijaan ratkaisut olisi hyvä ennakoida jo rakennusvaiheessa, jolloin ne saadaan istutettua helposti talon rakenteisiin. Laajemmassa mittakaavassa tulevaisuudessa puhutaan varmasti jo älyasuntoalueesta, joka on rakennettu ajatellen ympäristön kuormituksen minimointia, turvallisuutta ja helppoutta. Ennen sitä useat eri yritysten kauppaamat älykodin laitteet ovat monesti liian kaukana toisistaan toimiakseen mutkattomasti yhteen. Tarvitaankin erityinen koodisto, joka mahdollistaisi kaikkien laitteiden sopivuuden keskenään ja tietoturvan sekä mutkattoman asennuksen erilaisiin yksiköihin.

Sirpaleisia järjestelmiä ja monimutkaisia toimintoja

Esineiden internetistä ja älykodin ratkaisuista ollaan äärettömän kiinnostuneita. Se on huomattu myös yrityksissä, sillä yhä useammat ovat kehitelleet mielenkiintoisia ratkaisuja. Tulevaisuuden tekniikkaa esittelevät messut keräävät väkeä, mutta usein kiinnostus jää vielä ihmettelyn tasolle.

Tunnelma on sama kuin internetin alkuaikoina; mahdollisuudet ovat esillä, mutta homma ei aivan vielä toimi. Ongelmana ovat olleet yksittäiset palvelut, joiden olisi tarkoitus helpottaa arkea. Elleivät toiminnot keskustele menestyksekkäästi keskenään, huomaa palveluiden käyttäjä olevansa moninaisten sovellusten pinteessä, josta on helppous kaukana. Markkinoille ovat löytäneet tiensä myös tilpehöörikauppiaat, ja kaupan on ollut esimerkiksi älyroskista ja monta muuta turhaa tavaraa, jotka ovat vieneet pohjaa pois muuten oivalliselta idealta.

Tavalliselle tallaajalle älylaitteiden viidakko saattaa tuntua edelleen liian hifiltä, ja on vaikea tietää, sopiiko tietty uusi hankinta yhteen edellisten kanssa ja miten niiden huolto hoidetaan. Markkinoille kaivataankin kipeästi Kerro se kansankielellä -opaskirjaa, jonka avulla älykodin moninaiset mahdollisuudet ja käytäntö tulevat selväksi niille, joille tekniikka ja tulevaisuus ei ole tuttua.

Joku ajattelee puolestasi

Tulevaisuudessa robotit ja luottaminen niiden apuun saattaa olla osa päiväämme. Tavaroiden hankkiminen ja tiettyjen asioiden muistaminen siirtyy automaattiseksi. Jos pesuaine on loppu, hoituu tilaus automaattisesti ilman muistilappuja ja kauppareissua. Joku muu ajattelee ja tarkkailee talouden tilannetta puolestamme. Kahvi tuoksuu valmiina kello 7 aamulla, robotti vetää aamujumpan ja pesukone linkoaa pyykin sensoreiden tunnistaman tarpeen mukaisesti. Aikaa jää kyllä huomattavasti enemmän kaikkeen muuhun, mutta kärsiikö oma ajatustyö? Jäämmekö kaipaamaan muistilappuja ja multitaskaamisen antamaa nautintoa?

Älykoti omien tarpeiden mukaan

Tulevaisuudessa älykotialueella on asennettuna riittävästi latauspisteitä asukkaiden sähköautoille, turvallisuus on hoidettu koko alueen kattavan digijärjestelmän avulla, joka tunnistaa kaikki asukkaat. Robotit valvovat alueen rauhaa ja kaikki asunnot on kytketty samaan ilmastointi- ja lämmönjakeluverkkoon, joka ohjautuu automaattisesti. Säästöt ovat tällaisessa tapauksessa mittavia ja ympäristö kiittää älytalojen asukkaita luonnon säästämisestä. Monet tämän hetken ratkaisut vaikuttavat vielä näpertelyltä, sillä koko konseptin idea on säästää energiaa ja helpottaa arkea kokonaisvaltaisesti. Valmiiksi tippunut kahvi on vain pieni osa älykodin tulevaisuutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *